Двамата тотоизмамници остават окончателно в ареста

Според съда, има опасност младежите да извършват ново престъплениe

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста двамата варненски младежи, които се опитаха да манипулират Българския спортен тотализатор, съобщи Нова телевизия. На 26 юни 19-годишните Николай и Продан Маринови  бяха засечени в опит да фалшифицират резултатите от 51-вия тираж на играта "6 от 49" и да откраднат джакпота в размер на над 5 млн. лева.

Експерти от тотото обаче успяха да осуетят манипулацията, след като се разбрало, че е осъществен неправомерен достъп в компютърната система от IP адрес от Варна. Опитът за измама е извършен от компютър на бащата на единия от младежите - Николай Маринов.
Според съда, има опасност младежите да извършват ново престъпление. Тъй като не е ясно как двамата са получили паролата, не е изключено да има и други съучастници. Заради високата обществена опасност на престъплението и с цел предотвратяване извършването на друго престъпление, 19-годишните измамници остават в ареста. Те самите отказаха коментар след решението на съда.

Адвокатите на двамата младежи се опитаха да омаловажат престъплението, като се аргументираха с младата им възраст, както и с това, че нямат други криминални прояви.

Защитата дори обвини тотализатора, като посочи, че умишлено се създава негативна обществена нагласа срещу момчетата.

Във вторник Комисията по хазарта одобри връщането на джакпота от 5 026 320.60 лева. Така в четвъртък той се очаква да достигне 7 004 000 лева, което го нарежда на 3–то място в класацията на рекордните джакпоти.