Ромите в Бургас побесняха: Спрат ли ни сватбите ще има неподчинение

Животът

14-08-2014, 14:01

Снимка:

frognews

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургазлия се жалва заради ромска сватба, полицията отказва да помогне

Жителите на "Меден Рудник" пък определят ситуацията си като "ад под небето". Всяка седмицата те ставали свидетели на шумни ритуали

Ромите в бургаския квартал "Меден Рудник" побесняха, след като научиха, че морските общински съветници се готвят да спрат маанетата и сватбите им на открито. 54-годишният Аслан Мехмед, обяви, че той и още няклоко негови събратя започват да събират подписи от врата на врата срещу намерението да се  забранят тържествата им на поляните. Ако това се случи ромите се заканват да излязат на гражданско неподчинение и даже ще блокират с протести входовете и изходите на най-големия бургаски комплекс.

Конкретна причина за това решение на властите в Бургас са многобойните сигнали от жители, които вече години наред са подложени на бесните кючеци съпровождани със силна ориенталска музика. Оплакванията са най-вече от живущи в комплекс "Меден Рудник", където почнти всяка седмица измежду блоковите пространнства ромите –сватбари беснеят до ранни зори.

Целта на общинарите е в новата наредба за обществен ред да се забраняват тържества на общински територии. Такива увеселения се провеждат редовно и нарушават спокойствието на гражданите. Властимащите са категорични, че подобни шумни събирания не би трябвало да се провеждат на улици, градинки, площади, паркове или други обществени имоти, особено ако са съпроводени с оркестри или силна музика от озвучителни системи.

Съветниците ще търсят най-точната формулировка за промяна в наредбата, която да не нарушава традициите при някои тържества, но да забранява шумните увеселения, които тероризират бургазлии с часове, а понякога и с дни.