Рибата поддържа паметта на възрастните хора

Рибата е добре да е печена или варена

Яденето на риба веднъж седмично предпазва части на мозъка, които остаряването засяга сериозно, установиха американски учени, цитирани от Ройтерс. Сканиране на мозъка на хора над 65 години разкри, че тези, които ядат редовно риба са с 14 процента повече сиво вещество в зоните, свързани с паметта и с 4 процента повече в зоните на познанието. Ефектът е независим от омега-3 мастните киселини в кръвта на участниците, пише БТА. Рибата е добре да е печена или варена. За изследването си учените от университета на Питсбърг са анализирали данни от най-продължителното американско наблюдение на хора над 65 години, реализирано от 1989 г. до 1999 г. Екипът се е концентрирал върху 260 души без когнитивни проблеми или деменция в началото на периода. От тях 163-ма ядели риба поне веднъж седмично.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен