Инспектори погнаха и продавачите на очила по морето

Мисия Бургас

14-08-2014, 16:05

Снимка:

sofia-guide.com4

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Невероятно! Очила помагат на незрящи да прогледнат

Целта на кампанията бе проверка на изискванията за безопасност на най-атрактивните продукти за летния сезон

Инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара” извършиха проверки на десетки марки слънчеви очила в над 34 търговски обекти в Бургас, Приморско, Созопол, к.к. Свети Свети и Слънчев бряг.

Целта на кампанията бе проверка на изискванията за безопасност на най-атрактивните продукти за летния сезон - слънчеви очила за защита на очите от слънчево заслепяване.

Проверени са 121 броя различни модели слънчеви очила, от които при 70 броя модели са установени множество несъответствия при маркировка и стандарти. 

За установените нарушения на действащото законодателство, предстои предприемане на административно наказателни действия към отговорните икономически оператори, а нередовните очила ще бъдат изтеглени от пазара. 

Анализът на резултатите от тази кампания на слънчеви очила, в сравнение на този от проверки на същите продукти през 2013 г. показа, че броят на несъответстващите слънчеви очила не е намалял, независимо от предприетите мерки към тях. Това се дължи преди всичко на динамиката при предлагането на слънчеви очила, която е тясно свързана с модните тенденции.