Модерна „Скания” чака зелена светлина в бургаската пожарна. Виж снимките!

Високопроходимият автомобил ще замени последната 32-годишна „Татра”

Нова модерна „Скания” стои в двора на бургаската пожарна и чака да бъде регистрирана, за да влезе в употреба на институцията в региона. Лъскавият автомобил е от тежкия клас и е високопроходим. Той е 6х6, с три моста и е оборудван с вместимост за 8000 литра вода, включително и 1000 литра пенообразувател. Това разкри Пламен Колев – началник на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Бургас.

Пожарният автомобил ще бъде много полезен за районите със слабо развита водоснабдителна мрежа, тъй като има достатъчно вода, за да ходи до отдалечени местности с един курс. „Сканията” е в Бургас от 25 юли и е пристигнала по европейска програма, но административните процедури по регистрацията се проточват по-дълго.

По различни европроекти от 2012 до днес пожарната в Бургас е получила шест нови автомобила с нормална и висока проходимост, за градска и пресечена местност, като всички, в определена степен се различават един от друг по отношение на базовото шаси и монтираната специализирана надстройка. От старите пожарни в момента на дежурство са останали един „Мерцедес Унимог 1300L“ (ULF-250/1000/100), който е пожарен автомобил от лек клас и една „Татра” (CAS-32/T815) от 1982. Именно на мястото на Татрата ще дежури новата „Скания”, когато влезе в експлоатация, пише faragency.bg В двора на ПБЗН-Бургас има още една 32-годишна „Татра”, но тя се ползва само в краен случай, ако се наложи. „Колегите, които работят с тях, ги познават до последната гайка.

Ако нещо се случи на пожар, те могат да я ремонтират и да закърпят положението докато се приберат. От гледна точка на надеждност обаче, това са амортизирани коли. Кой би си купил толкова стара кола?! 75% от колегите са свикнали да работят със стара техника, нямат създадени навици за работа с новите машини, в които всичко е електроника и има конкретна последователност на действията”, каза Колев. Затова още при пристигането те преминават през необходимото обучение.

По отношение на личната екипировка на бургаските огнеборци Община Бургас тази година е предоставила материали за нейна сметка по инициатива на пожарната. Осигурени са по 50 чифта пожарникарски ръкавици и предпазни качулки, както и 20 колана с прилежащото им оборудване от киркобрадва, клещи, ключ-затегач, шлангова задръжка и др. „На практика тези неща няма откъде другаде да дойдат. Има обществени поръчки, които минават през Главната дирекция ПБЗН, но към момента те все още не са реализирани до степен, в която пожарникарите да ползват това, което би трябвало да се закупи. И пак материалите, които общината ни предостави в никакъв случаи не са достатъчно. Нещата се разпределиха за хората, които на практика ги нямат, а в служебните им задължения е вменено да извършват дейност с тях”, каза още началникът на Първа районна служба.

До момента лятото е дъждовно и в региона не е имало големи пожари по полетата и стърнищата, но прогнозите за предстоящите седмици са за слънчево време и високи температури и от бургаската пожарна очакват пожари, заради наличието на изсъхнали и високи от дъждовете треви, пише  "Черноморски фар".