Почитаме Успение Богородично

Днес имен ден имат всички, които носят името на Божията майка

Днес отбелязваме Успение Богородично – един от най-големите православни и католически празници. Денят е посветен на  смъртта на Дева Мария – успението й (заспиването). На 64-годишна възраст приключва земния й път. Три дни преди това тя получава вест от Архангел Михаил, че Бог е пожелал да я прибере при себе си.  Последното желание на Божията майка е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това Исус Христос слиза от небесата, обкръжен от ангелски ликове и светци, за душата на Света Богородица. 

Дева Мария е погребана в пещера край Гетсимания. Входът бил затворен с камък. Няколко дни по-късно, когато Тома пристигнал за поклонение и камъка бил отместен, там останало само лененото платно, с което било увито тялото на Светицата.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, гласи народната традиция. Тях жените раздават за здраве и за починалите близки. На този ден се прави и курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.

На днешната Голяма Богородица празнуват и вички с имената :Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара.

Честит празник!