Пъпешите спират стареенето на кожата и лекуват депресия

Не изхвърляйте семките и корите – те правят чудеса с кожата

Ако сте под стрес и напрежение или в депресия, не бързайте с таблетките. По-добре заместете лекарствата с пъпеш. Освен, че е вкусен и полезен, този плод подобрява настроението и действа успокоително на нервната система. Той съдържа естествени вещества, които са мощни антиоксиданти и могат да помогнат значително за преодоляване на стреса.
Френски учени вече доказаха, че ензимът супероксид дисмутаза, който е силен антиоксидант и е изолиран от дини и пъпеши, може значително да облекчи много симптоми на хроничен стрес. Чрез експеримент с участието на 70 доброволци изводът за ползата от консумацията на дини и пъпеши е потвърден.
Пъпешът съдържа голямо количество силиций, а този микроелемент е необходим за дейността на клетките на нервната система и мозъка. Силицият подобрява обмяната на веществата, дейността на мозъка, нервите и укрепва стените на вътрешните органи. Освен това съдейства в борбата с хронични възпалителни процеси.
В пъпеша има и достатъчно количество желязо, така че за деца, бременни жени и страдащи от анемия той е отлична храна.
Ние изхвърляме семената на пъпеша, но те са особено богати на цинк. Много полезни са за кожата и косата, но в народната медицина са по-известни с действието си на естествен афродизиак. Цинкът в тях подобрява и качеството на спермата.
И още нещо, което изхвърляме, може да е полезно за човека – кората на пъпеша. В нея също се съдържат значими количества антиоксиданти и витамини. Ако не ви се прави сладко от пъпешови кори, поне ги използвайте за красота. Много е лесно да се поставят пъпешови кори върху лицето за 10 – 15 минути, а ефектът е значим – подмладяване и избелване на кожата.
И все пак трябва да кажем, че ако сте на диета за отслабване, трябва да внимавате колко пъпеш консумирате през деня. Захарите в него понякога са много в зависимост от сорта.
Но можете спокойно да приложите за 1-2 дни Диета с пъпеш, която е твърде ефективна, когато се спазва точно, защото действа като разтоварващ ден.