Вестниците в петък, 15 август

Падна джакпотът от над 7 милиона лева!


"Труд"
Падна джакпотът от 7 милиона 258 хиляди 184 лева във второ теглене на играта 6/49.
Джакпотът нарасна извънредно, след като Комисията по хазарта реши да върне в играта 5-те милиона, които варненски младежи се опитаха да откраднат през юни.


Шефът на тотото подслушван заради хакерите
"24 часа"
Изпълнителният директор на тотото е дал съгласие той и екипът му да бъдат подслушвани повече от месец, за да може да бъдат разкрити хакерите, които опитаха да вземат с измама 5 026 320 лв.
19-годишните братовчеди Продан и Николай Маринови от Варна опитаха да приберат джакпота, изтеглен в 51-ия тираж на 26 юни.
Подслушвателните устройства били включени с надежда, че Продан ще се издаде при разговорите си с хората от тотализатора. Курсантът от Военноморското училище се обаждал, за да се интересува кога да си вземе печалбата.


Още няма отговор какво причини взрива в Костенец
"24 часа"
Близо седмица след взрива във военния завод в Костенец, още няма категорично обяснение за инцидента. Знае се само първоначалната версия, която е за прехвръкнала искра от горенето на барут, която запалила складиран тетрил.
„Занесох брадвичката да ми се наточи в работилницата, чух гръм и вратата ме удари по ръката, после по главата и после ме закараха в болницата”, разказва Иван Заров, който пострада при инцидента. „Не ме беше страх. Но после в болницата си помислих какво е можело да стане, тогава вече ме хвана страх”.


Дупката в митниците може да стигне 1 млрд. лв.
"Монитор"
Неизпълнението на приходите в митниците може да достигне 1 милиард лева. Това заяви вчера новият-стар митничар №1 Ваньо Танов.
„Само за няколко дни се натъкнах на фрапиращи нарушения", каза той. Шефът на пловдивската митница е дал лиценз на фирма със собственик подставено лице с 5 млн. лв. задължения към хазната, които няма как да бъдат платени. „Такива хора очаквам сами да си подадат оставката или аз ще ги помоля да го направят", коментира още Танов.
Според него досегашният директор на агенцията Павел Тонев просто си е стоял на поста, но реално нищо не е управлявал. Танов обаче не каза кой де факто е ръководил ведомството.


16 млн. лв. даде държавата на наводнените общини
"Монитор"
Над 16 млн. лв. отпусна държавата на общините, пострадали от наводненията. Новината оповести вчера служебният министър Георги Близнашки след първото заседание на Междуведомствената комисия по бедствията към МС, оглавявано от него.
"С парите ще се покриват направени вече разходи по отводняването на къщите, по заплащането на екарисажни такси за измрелите животни, по извършването на спешни ремонтни дейности и други", уточни Близнашки. По думите му още на следващото правителствено заседание ще бъде разгледано решението на комисията за авансовото отпускане на 1 млн. лв. за посрещане на неотложните нужди в Мизия.


Реколтата в Мизия отровена
"Стандарт"
Мизия сънува европарите, с които ще бъде възстановена, но все още няма оценка на щетите. Докато местните с разрушените от потопа къщи чакат в приюти и съседски домове, заразите превзеха града. Хората не могат да ядат зеленчуците и плодовете от потопените си градини.
Реколтата от плодове и зеленчуци в Мизия е отровена от водата и не трябва да се консумира. За това предупредили местните експерти от ХЕИ. В останалата вода по улици и дворове се развъждат болестотворни бактерии, които правят плодовете негодни за консумация, потвърдиха пред "Стандарт" епидемиолози. Прасковите по дръвчетата по улиците червенеят, но никой не посяга да ги бере и яде.


Ваня Стамболова се класира на финал на 800 метра
"Новинар"
Ваня Стамболова завърши на 5-то място в полуфиналната серия на 800 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих.
Благодарение на доброто си време 2:01:59, българката се класира на финала в тази дисциплина. Стамболова трябваше да чака по-бавно бягане във втората серия и за нейн късмет то се случи. Финалът на надпреварата е в събота.


Конвоят от Москва спря до границата
"24 часа"
Конвоят с руска хуманитарна помощ за Украйна спря вчера близо до руското градче Донецк в Ростовска област, на 37 км от границата с Украйна, предаде Би Би Си. Точно отсреща е граничният пункт Изварино в Луганска област, контролиран от сепаратистите.
Украинските власти заявиха, че са изпратили свой хуманитарен конвой на хората в бунтовническите крепости Донецк и Луганск.
Центърът на Донецк вчера за първи път беше обстрелван с артилерия, ранени бяха цивилни. 22-ма цивилни бяха убити при обстрел за едно денонощие в квартал на Луганск.


Жените заемат само 6,2% от мениджърските постове в японските компании
The Japan Times
Жените заемат само 6,2% от мениджърските постове в японските компании, като само 20,9 на сто от компаниите очакват този процент да нарасне, сочи изследване на социологическата компания Teikoku Data Bank Ltd., пише вестни The Japan Times. Изследването е правено сред 11 017 компании в края на юли, като 51,5 на сто от тях са заявили, че нямат жени на мениджърски позиции.


Член на екипажа на Малайзийските авиолинии арестуван във Франция
Sidney Morning Herald
Член на екипажа на Малайзийските авиолинии е бил арестуван във Франция заради обвинение в сексуален тормоз на австралийска пътничка в самолета, пише вестник Sidney Morning Herald. Служителят е бил задържан заради „неуместно сексуално поведение”. Стюардът е обслужвал полет MH20 от Куала Лумпур до френската столица.


Владимир Путин значително смекчи тона
The Wall Street Journal
В речта си пред парламентарните фракции на Държавната Дума в Ялта руският държавен глава Владимир Путин значително смекчи тона, пише американският в. The Wall Street Journal, цитирайки думите на руския лидер, че страната му не иска конфронтация със Запада.
Изданието обръща внимание на изказването на Путин, че Москва ще направи всичко по силите си, за да спре конфликта в източната част на Украйна.
Според експертите, думите на президента и мисията с хуманитарна помощ за Украйна изглеждат като опит да се демонстрира по-миролюбива позиция няколко дни след като Русия нанесе удар в отговор на западните санкции, ограничавайки вноса на храни.
Същевременно, вестникът коментира, че руският лидер не е отслабил хватката си.


Отхвърлиха предложение за работа на професор заради антиизраелски съобщения в Twitter
The Washington Post
Университетът в Илинойс е отхвърлил предложението за работа на професор, който правил остри изказвания за ситуацията в Ивицата Газа, пише вестник The Washington Post.
Стивън Салаита, бивш преподавател в университета във Вирджиния, получил предложение от висшето учебно заведение за работа във факултета за изследване на американските индианци с годишна заплата от 85 хил. долара. Той трябвало да започне работа на 16 август.
В последствие обаче предложението било отхвърлено от страна на университета заради публикувани от Салаита антиизраелски съобщения в Twitter. В продължение на седмици той критикувал Тел Авив с публикации в социалната мрежа. „Кога ще спрат атаките в Газа? Какво остана на Израел да доказва? Кого остана на Израел да убива? Това е логиката на геноцида”, гласял един от туйтовете на Салаита.