Бирата в пластмаса удря мозъка

Гоним рекорд по употреба на пиво в найлон

Бира в пластмасова бутилка! Кощунството за истинските пивовари - дори за редовия германец или чех, у нас гони рекорди. Българите все по-масово купуват бира в бутилки от пластмаса за сметка на тази в стъклените. Причината е в евтинията на пивото, бутилирано в синтетика. В същото време световни изследвания буквално хвърлиха в шок учените от вредата на пластмасовите шишета. Особено бирените, в които има и оцветители, пише "Всеки ден".

 Над 60% от продажбите на бира у нас са в пластмасови бутилки, едва 25 на сто държат на стъклените. Консумацията на пиво в „меката" опаковка в България расте с всяка година, категорични са производителите, които са в пазарното си право да отговарят на търсенето със съответното предлагане.

 Резултатите от експертиза на пластмасовите бирени шишета пък сочат, че освен че не може да се запазят качествените характеристики на пивото през целия срок на годност, се удря и човешкият организъм. Срокът на съхранение на бирата в пластмасови бутилки е 6 месеца. Само през първите три седмици обаче то може да се смята за нормално. След това в него започват да се натрупват вещества, подпомагащи появата на свободни радикали в организма.

 От натъпкването им в човешкото тяло страда преди всичко мозъкът. Но и репродуктивната система - могат да се появят проблеми с потентността при мъжете, със забременяването при жените. Да се предизвика аборт, да се увреди дори плодът. Понижаването на мъжката потентност от „размножаването" на свободните радикали в организма е доказано, предупреждават медици. Шишетата от пластмаса съдържат опасни вещества, които се отделят в напитката и се поглъщат от човека - олово, кадмий, токсични омекотители. Които пък носят опасност за увреждане на мозъка.

 Експерти по бирата припомнят, че пивото е натурален продукт - не съдържа консерванти, и в това е уникалността на напитката. И тя се съхранява най-добре в стъклени бутилки и алуминиеви кегове - метални буренца. А пластмасовият амбалаж по никой начин не само не можел да се справи със задачата да съхрани качеството, но дори прави бирата вредна.

 Еколозите пък постоянно алармират, че пластмасовите бутилки, които у нас все още не се рециклират, твърде много замърсяват природата. Освен това за производството на една синтетична бутилка отива 7 пъти повече вода, отколкото е нейната вместимост.