Казанлъшките наркотрафиканти остават в ареста

Могат да отнесат затвор от 3 до 12 години и глоба до 50 000 лева

Тримата казанлъчани, задържани вчера в Бузовград със 113 кг. наркотици остават в ареста, реши Окръжен съд Стара Загора. Радико Петров, Иван Руйчев и Михаил Минев обявиха пред Темида, че не са знаели какво правят.
Прокуратурата поиска най-тежка мярка за задържане на мъжете, но служебните им адвокати пледираха да бъдат пуснати под домашен арест, защото смятат че няма да се укрият, тъй като Мишо, Иван и Радико са честни хора.
Но съдът наложи „задържане под стража”, т.е. остави ги в ареста постоянно. Мотивите на съда са, че това е тежко умишлено престъпление с висока опасност. Още повече, че Иван Руйчев притежава автомобили и имоти, които не отговарят на доходите, които е декларирал. Стойността на намерения наркотик е над 140 пъти по-висока от средната работна заплата в България, което квалифицира престъплението в особено големи размери. Съдът предполага още, че заловеното на място препакетиране не е единствения път, в който е извършвано препакетиране на синтетична дрога в бузовградската къща.
Радико Петров е 48-годишен, неженен, занимава се със строителство на частно - няма фирма. Иван Руйчев е 80% инвалид с мускулна атрофия, женен, собственик на заложна къща „Аладин” в Казанлък и сладкарски цех в Николаево.
Михаил Минев е на 45 години, разведен, живеещ в Бузовград, работи във фармацевтичната фабрика „Българска роза - Севтоплис“ и получава 370 лв. месечно възнаграждение, информира kazanlak.com
Тримата бяха задържани при акция на ДАНС във вторник в Бузовград със синтетични наркотици за над 3 млн. лева.
Наркотиците били в чували – черни и престояли над година в гаража на Михаил в Бузовградската му къща. После неизвестно как се озовали на втория етаж на къщата. Мишо не знаел какво има вътре и на няколко пъти искал от аверите си да си ги вземат. Във вторник тримата мъже отишли в бузовградската къща на Мишо „да свършат някаква работа”. На място му станало ясно, че са дошли да препакетират съдържанието на черните чували, което издавало „специфична” миризма. Около час мъжете препакетирали синтетичната дрога в пакчетчета от по 180 грама.
Тогава нахлули ДАНС и ги закопчали.
Спецотрядите по национална сигурност всъщност отдавна били закачили групата със СРС и ги подслушвали, така ги залавят на местопрестъплението при спец акцията си този вторник.
Обвиняемите могат да обжалват мярката си пред Апелативния съд в Пловдив на 19 август.
За това престъпление – 100 кг. наркотик за 3 млн. лев. законът предвижда от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 до 50 хил.лв.