Жертва ли сте на "винаги на линия" културата?

Някои хора осъзнават, че имат нужда от помощ

Дори и когато сме на почивка, тайничко проверяваме имейлите си от работа на смартфоните си в секундата, в която се събудим, нервираме се, ако няма Wi-Fi мрежа в хотела или обхват в планината. Дразним се, когато телефоните ни нямат достатъчно батерия и се притесняваме, че нещо ще се обърка в работата, ако не сме там.
Това са типичните симптоми на „винаги на линия" стреса, породен от пристрастяването към смартфоните, пише БиБиСи.
Кевин Холеш, предприемач от Питсбърг, е притеснен колко много игнорира семейството и приятелите си и разработва приложението „Moment", което позволява да се изчисли колко време потребителят прекарва в използване смартфона си. Целта на приложението е да въведе баланс в живота на хората. „Известно време на телефона, известно време със семейството и приятелите около теб", пише в сайта на приложението.
Някои хора осъзнават, че имат нужда от помощ, за да намерят баланс между работата и останалата част от живота си.
Д-р Кристин Грант, психолог от университета в Ковънтри, споделя: „Негативното влияние на "винаги на линия" културата е, че съзнанието ти никога не си почива, не даваш на тялото си време да се възстанови и затова си винаги под напрежение."
От 2010 година насам часовете, които прекарваме онлайн, са се увеличили от 8 часа и 48 минути до 11 часа, благодарение на по-широката употреба на смартфоните.
Според европейския стандарт лимитът на работното време е 48 работни часа в седмицата и се предполага, че ще имаш 11 часа почивка на всеки 24 часа. Но ако постоянно проверяваме SMS-и и имейли след като се събудим и преди да си легнем, би било много лесно лимитът да рухне. Ключът към справяне със ситуацията и въвеждане на баланс, е ограничено използване на смартфоните.