Късметлията, ударил джакпота, остава анонимен

Шансът да се уцелят печелившите числа е 1 на 14 000 000

Късметлията, който в четвъртък спечели рекордния в историята на тотото джакпот от 7 милиона лева остава в анонимност, съобщи bTV. За него се знае само, че е столичанин и е спечелил шестицата с обикновен фиш.

Само за последния тираж българите извадиха от джоба си един милион лева за фишове. Половината от тях се раздават като печалби, с една шеста от парите за тото се покриват данъци към държавата, а около едне седма се дават за спорт.

През 2013 г. държава е спечелила от фишове над 160 млн. лв., 80 млн. лв. е раздала на късметлиите, а 24 млн. лв. е прибрала в хазната. Статистиката сочи, че постъпленията в тотализатора растат с всяка изминала година.

За големия джапот от 7 млн. лв. са пуснати над 630 000 фиша. Ако предположим, че има хора, които играят с по два, значи минимум половин милион българи са се надявали да спечелят.

„Това е една надежда, една игра и надиграване с късмета. Много хора печелят, на всеки тираж има и много петици, и четворки... А и самата тръпка да уцелиш е голямо преживяване...”, коментира Мария Янева от Българския спортен тотализатор.

Александър Донков, който играе тото от поне 20 години, се е разминал с голямата печалба. „Според нас не сме уцелили нито едно число, което значи, че сме големи късметлии и другия път ще трябва да спечелим вече”, смята той.

Повечето хора, които пускат тото, играят с малки суми, но в един столичен пункт има и рекорден залог - 700 лв. за фишове. „Възрастните хора обикновено участват с малки фишове от 75 стотинки, но това са единици. Този за 700 лв. е най-големият залог за нашия пунк за този тираж от 7 млн. лв.”, обясни служителката на Тотализатора Даниела Вукова.

Големите печалби също по правило са с единични фишове, сочи статистиката на тотализатора. А с надеждите за печалба растат и постъпленията в хазната.

Шансът да се уцелят печелившите числа е 1 на 14 000 000.