Месото скача от есента

Високите цени на фуража вдигат и животинските продукти

Цената на месото скача от есента. Заради лошата реколта се очаква поскъпване на фуражите, а от там и на всички животински продукти, предупреждават производители. Това ще засегне всички най-често консумирани видове месо - свинско, пилешко, телешко и агнешко. Дори повишението да не е голямо, такова ще има, категорични са месарите, пише "Всеки ден".

 „Засега няма промени в цените, но производителите постоянно се оплакват, че едвам смогват да ги задържат, тъй като разходите им постоянно се увеличавали", обясняват продавачи. Лошото време през пролетта и лятото съсипаха голяма част от реколтата. Освен хлебната пшеница, бяха засегнати и фуражите, а това означава повече пари за изхранването на добитъка. Дори да успеят някак да задържат цените за своя сметка, за да не загубят клиентите си, производителите няма да могат да се справят с очакваното повишение на тока, изтъкват отсега фермерите.

 „Едва ли разликата в цената ще е много голяма, най-много 1-2 лева за килограм", прогнозират експертите. Едно такова повишение обаче ще засегне цените на всички месни продукти и веднага ще удари по най-уязвимите слоеве - пенсионери и социално слаби.

 Другият сериозен проблем е избухналата епидемия от син език. Много стопани ще загубят част от животните си, а забраната за износ може напълно да съсипе бизнеса им. Ако заразата не се овладее, ще нарасне драстично търсенето на свинско, а от там и цената му. Има вероятност обаче да започнем да внасяме по-евтино месо от други държави. Това ще укроти пазара, но ще доведе до фалити на животновъди, които няма къде да пласират стоката си, смятат от бранша.
Поскъпване може да има и при млечните продукти заради по-големите разходи за отглеждане на животните. Засега такова не се усеща, но следващите месеци промени в цените не са изключени, смятат млекопреработватели. Въпреки сравнително лошата реколта от зърно, засега не се очаква поскъпване на хляба и хлебните продукти, обещават производители на насъщния.