Внимание! Бум на удавниците в морето, жертвите растат лавинообразно!

Вижте най-важните правила за безопасност на плажа

Бум на удавниците, регистрират спасители през това лято. Положението е много тревожно, почти няма ден без морето да вземе жертва. Още в началото на сезона експерти биха тревога, че се е появило нетипично и много опасно мъртво вълнение. Цифрите на удавените са стряскащи.

Само за един ден вчера живота си загубиха двама туристи по южните плажове и още двама на север. Спасителите от бургаския плаж апелират към всички туристи, които в момента почиват на юг да бъдат особено внимателни.
Как да избегнем опасностите, които ни дебнат във водата и на пясъка? Ако спазваме стриктно няколко важни правила, всичко ще бъде наред! Вижте какво трябва да правите и какво не трябва!
1. Никога не ходете на неохраняем плаж!
2. Ако сте с малки деца, най-добре е да опънете хавлиите точно до спасителен пост. Така малчуганите ще бъдат под двойно наблюдение.
3. Стойте далеч от морето, ако сте употребили алкохол.
4. Не влизайте във водата поне 1 час, след като сте се нахранили.
5. Не плувайте навътре след шамандурите, рискувате много!
6. В никакъв случай не стойте повече от час без чадър, опасността от топлинен удар и по-сериозни поражения е голяма.
7. Пийте повече течности, за да избегнете обезводняване.
8. Не пускайте децата сами в морето, дори и да си мислите, че ги наблюдавате зорко от брега.
9. Ако изгубите детето си, незабавно алармирайте най-близкия спасителен пост! Не губете ценно време да го търсите сами.
10. Никога не скачайте отвисоко в морето, когато няма информация за дълбочината на водата. Рискувате да си разбиете главата в дъното.
11. Носете си безопасна игла, закопчана за банския. Ако получите внезапно схващане на крайник в морето, бързо се убодете.
12. Ако усетите, че започвате да потъвате, викайте силно за помощ!
13. Ако попаднете в мъртво вълнение и усетите, че морето започва да ви тегли навътре, най-важното е да не изпадате в паника. Опитайте се да се отпуснете и да легнете по гръб върху вълните, защото така мъртвото вълнение няма да засмуква краката ви и да ви тегли навътре в морето. Задължително викайте за помощ.
14. Обличайте децата си в бански със сигнални цветове, така ще ги различавате много по-лесно.
15. Не влизайте в морето при червен флаг и спазвайте стриктно флаговата сигнализация, както и заповедите на спасителите! Не забравяйте, че за неизпълнение на правилата са предвидени глоби - от 100 до 2000 лева.