Петима служители на Червения кръст са отвлечени в Афганистан

Похищението станало преди два дни в западната провинция Херат

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че петима от служителите му в Афганистан са били отвлечени от местна въоръжена група. Похищението станало преди два дни в западната провинция Херат, съобщава „Ройтерс".

„Инцидентът се е случил, когато екипът пътувал по път в провинция Херат на 14 август", заявява говорителят на Червения кръст в Кабул. Той каза, че организацията работи на няколко нива, за да осигури тяхното безопасно завръщане.

При друг инцидент в петък талибаните отвлекли 13 души, които почиствали мини в централната провинция Газни и пътували към столицата.

„Ние вече говорихме със старейшините в района да използват своето влияние и да говорят с талибаните да ги освободят", заявява говорителят на губернатора на провинцията.

Последната вълна от отвличания подчертава продължаващата опасност, пред която са изправени афганистанците и чужденците, оказващи помощ в страната.

Миналата година има повече от 230 нападения срещу хуманитарния сектор в Афганистан, съобщава ООН.

Афганистанската национална дирекция за сигурността, която тази седмица спаси трима индийци, които са били отвлечени от талибаните в провинция Логар, иска всички чужденци да съобщят в полицията преди да пътуват в страната.