Кейтлин Хейдън: Русия няма право да изпраща техника, персонал и товари в Украйна

Свят

17-08-2014, 11:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продължаващата руска военна интервенция в Украйна изцяло противоречи на легитимните опити за предоставяне на хуманитарна помощ

Изявление на говорителя на Националния съвет за сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън относно данни за руски военни колони на територията на Украйна, публикуваха от Посолството на САЩ в София на официалната си страница във Фейсбук.

Ето и пълния текст на изявлението:

Работим за събирането на повече информация относно съобщенията, че украинските сили за сигурност са обезвредили транспортна техника в руски военен конвой на територията на Украйна. На настоящия етап не сме в позицията да потвърдим това съобщение. Докато работим по събирането на информация, продължаваме да изразяваме своето безпокойство за непрестанните нахлувания на украинска територия от страна на руски и подкрепяни от русия военни части. Русия няма право да изпраща техника, персонал и товари от какъвто и да било характер и под какъвто и да било претекст в Украйна, без разрешението на правителството на Украйна.

Ескалацията на действията на Русия през последните седмици, целящи дестабилизирането на Украйна, е изключително опасна и провокативна. Тези действия включват снабдяването на сепаратистките бойци с танкове, бронирана техника, артилерия и множество ракетни установки. Също така Русия продължава редовното обстрелване на Украйна от руска територия с артилерия и ракети и не прекратява преместването на многобройни ракетни установки и системи земя-въздух през границата на територията на Източна Украйна, включително най-новите си системи за противоракетна отбрана SA-22, с цел използването им срещу украинските сили за сигурност.

Вчера президентът Путин обеща да “направи всичко по силите (на Русия)” за прекратяването на конфликта в Украйна. Той би могъл да започне с прекратяването на руския обстрел на Украйна; прекратяване на руските доставки на оръжие, руската помощ и финансови средства за сепаратистите; и със затварянето на границата за преминаване на бойци, включително съдействие за осъществяване на ефективен граничен контрол и наблюдение под егидата на ОССЕ. САЩ напълно подкрепят опитите за доставяне на хуманитарна помощ в Луганск чрез Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), при условие че всички засегнати страни стриктно спазват изискванията на МКЧК и правителството на Украйна. Продължаващата руска военна интервенция в Украйна изцяло противоречи на легитимните опити за предоставяне на хуманитарна помощ и договаряне на мирно решение на цялостната криза.