Модерно кино на името на Петър Слабаков посрещна първите зрители в Каварна

Мисия Каварна

17-08-2014, 15:49

Снимка:

БТА

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново кино - музей в памет на Петър Слабаков се открива в Каварна

Първата прожекция бе на филма "Покрив"

Модерно кино с 3D оборудване на името на големия български актьор Петър Слабаков посрещна днес първите зрители в Каварна, съобщи БТА.

Синът на актьора - режисьорът Андрей Слабаков, кметът на крайморския град Цонко Цонев и представителят на американската компания "AES Geo Energy" Благовест Начев откриха културния обект, прерязвайки стара филмова лента.

Петър Слабаков влезе в сърцата на българите с филма "Шибил", а всички ще го запомним като народен и много земен човек, заяви Цонко Цонев на тържеството.

Във фоайето на киносалона е подредена експозиция в памет на актьора. "Баща ми не държеше на наградите и според мен той не ги вземаше. Но тук могат да се видят неговият "Аскеер" от 2004 година и някои ордени и медали", разказа Андрей Слабаков. В сбирката са подредени и няколко рибарски шапки и нож, служили на актьора в любимото му хоби - риболова.

Обновеното кино е стъпка за развитие на културата в общината и за популяризиране на филмовото изкуство, каза Благовест Начев. От "AES Geo Energy" са подпомогнали общината за закупуване на модерната техника. Кино "Петър Слабаков" разполага със 100 места и обитава някогашен киносалон, обновен от общината. Общата инвестиция достига 290 000 лева, посочиха от кметската управа.

Киноафишът бе открит с прожекция на филма "Покрив" на режисьора Иван Андонов с участието на Слабаков и Григор Вачков.

Актьорите Ернестина Шинова, Мартина Вачкова, Владимир Пенев, Владислав Карамфилов - Въргала бяха сред първите посетители на новото кино.