Хиляди се записаха за Балканския фестивал в Неделино

Животът

17-08-2014, 18:00

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Интересът е небивал, похвали се кметът

Небивал е интересът за участие във Втория Блакански фолклорен фестивал в Неделино. До момента са се записали 3600 самодейци от 12 държави, похвали се кметът Стоян Беширов. 400 от заявилите участие изпълнители са от съседни държави на Балканите. Фестивалът ще се проведе от 5 до 7 септември, пише smolyanpress.net.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското, привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие.

Пръв, който се докосва до неделинския двуглас и го представя пред научните среди, е академик Николай Кауфман – почетен гражданин на Неделино. Той се занимава с темата от 1952 г. Акад. Кауфман има събрани и нотирани над 350 песни.

Фестивалът се роди на основата на многобройните регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на наши изпълнители на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция, Великобритания, САЩ. Самодейците от община Неделино имат десетки награди от различни национални и международни прояви. От началото на 2013 г. фестивалът прерасна в Балкански.

Балканският фолклорен фестивал се организира от Министерството на културата и община Неделино. Провежда се през първата петък, събота и неделя на месец септември. Целта му е възраждане на народно-песенните традиции в общината и превръщането им в общонационално достояние. А също - запазване и популяризиране на неделинския двуглас у нас и в чужбина и предоставяне на възможност на хората да изявят своя талант в изпълнителското изкуство – песни, танци и свирни.

Желаещите да участват във фестивала трябва да изпратят:

Заявка по образец до 30.07.2014г. На адрес: Гр.Неделино - 4990, ул. "Ал. Стамболийски"

За фестивала "Втори балкански фолклорен фестивал-Неделино 2014"

За контакти и повече информация: тел: 03072 / 88-23 , 0894449254

e-mail: oba _nedelino@abv.bg