Кино програмата на ONE DANCE WEEK стартира от днес

Дузина безплатни прожекции за гостите на фестивала за съвременен танц

Събитията, съпътстващи седмото издание на ONE DANCE WEEK – Пловдив, 28.08 – 06.09 започват днес с първата безплатна прожекция, включена в кинопрограмата на фестивала. Филмите в нея разкриват историята на танцовото изкуство, проследяват житейската и творческа биография на световноизвестни хореографи, танцьори и артистични мениджъри, показват как чрез движенията на тялото човек променя себевъзприятието и мирогледа си, свиделстват за примери, в които танцът променя човешки живот и дори го спасява.

Прожекциите ще се състоят в офиса на ЕДНО в пловдивския квартал Капана на ул.  "Христо Дюкмеджиев" 10, а входът е свободен. Селекцията включва класически танцови филми, както и исторически, биографични, документални и художественикино разкази за едно от най-увлекателните изкуства.

Програмата стартира с 3 филма на Вим Вандекейбус – "Въпреки копнежите и желанията", и "Отсега нататък". Те се концентрират върху невъзможността да обясним най-дълбоките си желания и страсти, които намират израз в мечтите и сънищата.

Немските документални филми "Покана за танц" и "Фолкванг среща Африка" разказват съответно историята на известните хореографи Герда Кьоних и ХенриетаХ орн, които отиват в страни от третия свят, за да разработят цялостно нови танцови композиции и да изследват разпространението на тенденциите в съвременния танц по света.

История на танца за екран съдържа внушително количество архивни кадри с участието на най-великите танцьори и хореографи на XX и XXI век, в комбинация със задълбочени интервюта с личности, белязали трайно съвременната танцова сцена.

Зрителите ще имат възможност да видят още Три балета на Иржи Килиан, В духа на Дягилев, в който някои от най-успешните хореографи на нашето време дискутират влиянието на Серж върху съвременния танц, както и филм посветен на пионера в експресионистичния танц Мери Вигман. "Нула градуса" представя забележителното сътрудничество между четири от най-уважаваните съвременни артисти -  Черкауи, Акрам Хан, Нитън Сони и Антъни Гормли.

През август Офисът на ЕДНО в Пловдив ще бъде отворен за всички приятели на танца, които искат да научат повече за историята му и основните фигури на световната сцена.Повече информация за кинопрограмата може да намерите на edno.bg.