Близо 30 хиляди души са посетили остров Света Анастасия

Слагат точка след успешно изпълнение на проекта за Острова и Моста

Близо 30 хиляди туристи са преминали от ачалото на това лято през остров Света Анастасия, като първи курс с корабчето "Кук" беше реализирано на 15 май.

Сега от моста до острова плават три кораба. Общинският кораб "Анастасия" все още не изпълнява курсове. 200 души са избрали да пренощуват в хотела на "Света Анастасия", похвалиха се от община Бургас. Това стана ясно по време на днешната заключителна пресконференция, свързана с успешното мащабно начинание по проект „Културно-историческото наследство на остров „Света Анастасия“ и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”.

В срещата взеха участие арх. Веселина Илиева – ръководител, Антония Новакова – координатор и Христо Грудов – инвеститорски контрол. По време на работата са реализирани множество дейности, свързани с реставрация и адаптация на културно-историческото наследство на остров „Св. Анастасия”; реконструкция и обновяване на допълнителната техническа инфраструктура, необходима за посещението на атракциите - Моста и пристана на Острова; доставка на оборудван туристически кораб. По време на изпълнението са открити над 100 временни работни места, като след приключването над 20 от тях стават постоянни.

От 15 май – датата, на която островът започна да функционира като туристическа дестинация - той е бил посетен от над 28 000 жители и гости на Бургас, което многократно надхвърля заложените индикатори по проекта.

„Тези данни показват, че това е един изключително смислен проект и сме много удовлетворени от всичко свършено по него. Това показва, че е имало защо да се работи“ заяви арх. Илиева.

Няма как да не се отбележи, че след реализацията и в комбинация със своята уникалност от гледна точка на локацията и предлаганите услуги, остров „Св. Анастасия“ е атракция без конкуренция на територията на България.