МВР обмисля създаването на граждански борд за изборите

Новините

18-08-2014, 16:36

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Йордан Бакалов увери, случаят със задържаните 63-ма нелегални имигранти край Шабла съвсем не е "късмет"

Ръководството на МВР планира да създаде граждански борд за изборите. Идеята е в него да бъдат обединени специалисти с опит от предишни изборни кампании, които да помагат усилията на МВР да са видими за обществото, заяви министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. По повод евентуални намерения за купуване на гласове, той съобщи, че МВР подготвя специални мерки за противодействие на търговията с вот."Поръчителите са определени партии, затова съм разпоредил прошка да няма за никого – независимо кой е организатор и кой е поръчител". Бакалов допълни, че на среща с ръководителите на изборните щабове на политическите партии ще препоръча да се пресече финансирането от хора, които са тръгнали да купуват гласове, без значение от политическите цветове. Първата стъпка в тази посока е разпореждане на вътрешния министър за проверка на всички регистрирани за подобни случаи лица от 2009 г. насам.

В предаването "Тази сутрин" на bTV Йордан Бакалов увери, случаят със задържаните 63-ма нелегални имигранти край Шабла съвсем не е "късмет", а резултат от добрата работа ГД "Гранична полиция" и организацията за надеждна охрана на държавната граница. В тази връзка е необходимо политическо решение за разрешаване на проблемите с имиграцията и изграждане на цялостно съоръжение с видеонаблюдение. Мотивът е свързан с очаквания прилив на бежанци заради заплахата от конфликт в съседни на Сирия райони, което увеличава потенциалната миграция.
Министърът коментира, че повторение на аферата с бюлетините в печатницата в Костинброд, която се разгърна в деня за размисъл преди предсрочния вот на 12 май 2013 г., е невъзможно.