Прокуратурата прекратила разследването по записите "Ало, Ваньо" (обновена)

Досъдебното производство е прекратено в края на юли

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител по т.нар. телефонни разговори “Ало, Ваньо”, съобщава“Труд”.
Става дума за проверката по изтеклите записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов за митническа проверка в пивоварната на покойния вече Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

От разпространените записи на разговори между Борисов и Танов се разбираше, че трябва да бъде прекратена акция на митниците в склад на производителя на пиво.
Досъдебното производство е било образувано по чл. 357 от Наказателния кодекс - за разгласяване на държавна тайна след изтичането на въпросните записи.

От прокуратурата потвърдиха, че делото по този текст е било прекратено, информира изданието.
В публичната система на СГП за проверка на движението по конкретни преписки актът още не е обявен, но това не значи, че не е влязъл в сила.

Постановлението за прекратяване на досъдебното производство е от 30 юли 2014 г. - преди обявяване на служебния кабинет и новото назначение на Танов за шеф на митниците. Сагата се точи от 2011 г., а след встъпването си в длъжност в края на 2012 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска детайлна проверка по случая.

За спиране на делото потвърди Марин Марковски - адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
По думите му в документите пише, че прокурорите не са открили престъпление не само за разгласяване на тайна, но от постановлението се разбира, че няма данни и за евентуални длъжностни престъпления на Борисов и Танов по чл. 282 и 283 от НК. Прокуратурата след експертизи не може да гарантира, че изтеклите разговори са автентични, а не манипулирани - изводът е бил направен на база няколко експертизи.

Според адвокат Марковски е установено, че разговорът между Борисов и Танов е воден след като има акт на съда, че отнемането на лиценза на пивоварната от митниците е незаконосъобразно.