Над 6000 гледат Музея на котвата в Ахтопол

Новините

18-08-2014, 17:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

От началото на сезона над 6000 души са разгледали ахтополския"Музей на котвата“ , съобщи д-р Атанас  Орачев, от сдружението "Черноморска Странджа“, създател на обществената колекция. Повечето посетители са чужденци, които с нескрит интерес разглеждат експонатите.
“Те от своя страна свидетелстват за историята на царевското крайбрежие, което до 1914 година е имало три пристанища със специални закони и за пазара и за митницата. В момента царевското  крайбрежие има едно пристанище с една недействаща митница“, коментира Орачев.
“Музеят на котвата” в Ахтопол се намира на самия морски бряг, в близост до залива, в който са намерени голяма част от експонатите в него. Той събира в себе си историята на черноморското крайбрежие край Ахтопол. Музейната сбирка  се състои от три части -"История на котвата", "Странджа" и "Черноморието в европейската картография“ и "Ахтопол и ахтополци през вековете“.
На площ от 300 кв. метра са събрани близо 300 предмета – различни находки от потънали военни и търговски кораби - каменни, дървени и железни котви, оловни щокове, монети, керамични съдове. Посещението в музея е безплатно.