Кеймбридж търси докторант за „най-сладката” научна работа в света

Изследването ще бъде за това как шоколадът "да остане твърд" и през лятото

Не винаги докторантурата е мъчително интелектуално предизвикателство. Понякога изследователската работа може да бъде истинска наслада за сетивата, и то в буквалния смисъл на думата.

Благородна завист у всички любители на сладкото – със и без докторска степен – предизвика решението на университета в Кеймбридж да обучава докторанти на това как да направят шоколада още по-непреодолимо изкушение, съобщава в. "Гардиън". Учебното заведение търси докторант, който да участва в изследователски проект с продължителност 3 години и половина. Изследването ще бъде за това как може шоколадът "да остане твърд и да покрие изискванията на клиентите" и през летните месеци, когато неговото оцеляване е изложено на опасност. С този проблем се  е сблъсквал всеки подвласте на на шоколадовата магия, който е решавал в топъл ден да утоли жаждата си за сладко, но неустоимият деликатес буквално се е превръщал в шоколадова локва в ръцете му.

Въпреки че на пръв поглед работата изглежда изкусително „сладка” във всякакъв смисъл, все пак тя изисква добра диплома от университет, инженерни и физически способности, постижения в научни експерименти и добри умения по математика, предупреждават от престижния униоверситет.

Работното място на одобрения кандидат-доктор ще е в колежа по химическо инженерство и биотехнологии и ще бъде открито през януари другата година. Срокът за подаване на документите за кандидатстване започва на 29 август.