Нелегална риба залива морските курорти

Не купувайте риба от съмнителни търговци по пътищата, опасно е!

Тонове нелегална риба залива морските курорти през лятото. Съмнителната стока се препродава от ръка на ръка без сертификат за годност и качество. По-голямата част от нея е уловена на даляните по южното черноморие. От рибарските лодки нелегални прекупвачи я разнасят по хотели, ресторанти и магазини. Пласира се абсолютно на черно и без никаква гаранция дали е прясна и каква е трайността й, алармираха инспектори. Това означава, че никой не може да е сигурен каква риба си купува в магазина или какво му сервират в ресторанта.
Най-опасни са продажбите директно на улицата. Рибари предлагат всеки ден улова си край най-оживените междуградски пътища. Рибата е изложена в пластмасови касети или директно с найлонови чували. Хигиената е под всякакво ниво, а рояци с мухи кацат върху стоката. Потресаващите условия при които се продава рибата обаче явно не стряскат купувачите. Една такава покупка може да ни докара най-малкото тежко стомашно разстройство. А ако рибата вече е започнала да се разваля в непосилните жеги, то манджата може да ни докара драматични преживявания.
„Тези улични търговци нарушават грубо закона. Те не само ощетяват държавната хазна, но и създават риск за здравето и живота на клиентите. Когато няма документи за произход на дадена стока, то не е ясно и какво е нейното качество и годност за консумация", коментираха инспектори.
Почти цялата риба, която се предлага по морето през лятото е доставена нелегално в заведенията от прекупвачи, алармира наскоро и д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация в рибопроизводството у нас - “БГ фиш”. В момента рибопреработвателите, които имат 25 фабрики по морето, почти не продават в ресторантите и заведенията. Кръчмарите пък купуват веднъж месечно 50 – 100 кила риба от редовен производител и после цял месец продават нелегалната стока. От бранша апелират паразитното звено да бъде премахнато или да се създаде място за първа продажба и да има контрол върху дейността на прекупвачите.