Бременните изчезват до 30 години

Животът

19-08-2014, 07:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Изкуствени утроби ще износват плода

Сурогатните майки отиват в историята, защото съвсем скоро ще бъдат заменени от машини. 
Учените вече са изобретили система, която е в състояние да "износи" човешко бебе и да го отглежда в продължение на 9 месеца. Технологията, известна като ектогенеза, се разработва от 2001 г. За целта са извършени експерименти с ембриони на мишки в матки, прикрепени към машини тип "плацента". 

Лекарите обясняват, че новите технологии могат да играят голяма роля за здравето на бъдещото бебе, защото процесът на изграждане на тялото и органите може да се наблюдава отблизо. Според учените това може да намали броя на мъртвите раждания, тъй като здравето на ембрионите може да се контролира много по-добре. 
Критиците на идеята обаче твърдят, че по този начин ще се променят социалните роли в обществото. Според други така се нарушава връзката между майката и детето.
Ектогенезата вече работи при животни
Ектогенезата е технология, която от няколко години се изпробва при животни. Изкуствената утроба всъщност представлява машина със синтетично създадена матка, която доставя необходимите хранителни вещества и кислород на бебето. 
Има и специална система, която отделя отпадъците. С цялата тази апаратура може да се следи сърдечният ритъм на детето, неговото тегло и развитие, обясняват лекарите.
Въпреки че звучи като сценарий от фантастичен филм, този метод на раждане е създаден, за да се даде шанс на жени, които не могат да износят плод, да бъдат майки.
Освен че заменя сурогатните майки, машината намалява и риска от загуба на бебето по време на бременност или при самото раждане. Технологията може да влезе в употреба до 20 години. Очаква се след 30 години всяка жена да може да избере дали да износи бебето си, или да го остави в машината.
Присадените органи вече са факт
Още през 2011 година първият изкуствено отгледан орган бе присаден на пациент в Швеция. Хирурзите работиха с изкуствена трахея, "отгледана" от учени от Великобритания. Органът бе изграден от стволовите клетки на пациента. 
Изключителното предимство на това постижение е, че за да се добие органът, няма нужда от донор и няма риск той да бъде отхвърлен. Оперираният пациент е 36-годишен мъж, който бил болен от рак.