Почти 100 млн. евро са загубите на България от еврофондовете

Нямаме отчетени загуби само по Оперативна програма „Транспорт"

97 милиона евро е загубила България по оперативните програми през последния програмен период (2007-2013 година). Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос на депутатите Джевдет Чакъров и Димчо Михалевски. Те поискаха разяснение относно рисковете страната ни да загуби средства от европейските фондове. Златанова уточни, че средствата, които трябва да бъдат сертифицирани до края на 2013 г. по всяка една от оперативните програми, са 1 038 000 000 евро. Към 31 май са изпълнени едва 21% от тази цел.

По думите на Златанова, нямаме отчетени загуби само по Оперативна програма (ОП) „Транспорт". Очакваните загуби по другите програми са: по ОП „Околна среда" - 30 млн. евро, по ОП „Регионално развитие" - между 73 и 123 млн. евро, по ОП „Конкурентоспособност" - 50 млн. евро, по ОП „Развитие на човешките ресурси" - 70 млн. евро, по ОП „Административен капацитет" - 5 млн. евро, по ОП „Техническа помощ" - 8.7 млн. евро. По ОП „Развитие на селските райони" очакваните загуби са най-драматични - 100 млн. евро.

Правосъдният министър обяви, че са предприети няколко мерки, насочени към минимизиране на риска от загуба на евросредства. Най-важната от тях е увеличаване на размера на авансовото финансиране преди окончателното плащане.