Учени произвеждат ток от... потта

Специална пластина, залепена за кожата, извлича електрони

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали залепяща се електронна татуировка, представляваща малка гъвкава електронна пластинка. Тя функционира, като извлича електрони от веществото лактат, което се отделя при потенето, с помощта на ензим, съдържащ се в сензора на устройството. Според изследователите технологията може да генерира достатъчно електричество за устройства като телефони, „умни" часовници и монитори за сърце, пише "Всеки ден".

 В рамките на изследването 15 доброволци са карали велоергометри в продължение на 30 минути, като в същото време научният екип наблюдавал чрез електронната татуировка отделяното количество лактат. Най-голямото количество електричество, генерирано от участниците е било 70 микровата на квадратен сантиметър кожа, което е впечатляващ резултат, тъй като един часовник, например, се нуждае от около 10 микровата. Електродите, използвани от екипа обаче са били с размер само няколко милиметра и са успели да произведат само 4 микровата енергия.

 Изследователите възнамеряват да подобрят устройството, за да може да генерира повече енергия, а и след това да я съхранява.