В Стара Загора спасиха бедстващ царски орел

Птицата оцеля, благодарение на бдителни граждани, но и на поставения GPS предавател

В Спасителния център за диви животни Стара загора тази година за четвърти път спасиха бедстващ царски орел. Ето и историята на Малчо.

СПАСЯВАНЕТО НА МАЛЧО - ГАЛЕРИЯ
Тази неделя се оказала един от типичните натоварени за сезона дни за екипа на Зелени Балкани. Почти по тъмно сутринта, в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани приели обаждане от ветеринарния лекар на ямболско село, че животновъди са намерили и прибрали изнемощял царски орел (Aquila heliaca). Информацията веднага е била насочена към еколози, работещи на терен по това време. Тя, оказало се, не е толкова изненадваща за полевия екип. Поставеният по-рано през годината GPS предавател на гърба на орела, вече бил подал информация за наличието на сериозен проблем. От няколко дни предавателят на Малчо, както нарекли вече орлето, изпращал сигнали, че птицата не се движи активно. Последните 11 фиксирани от устройството позиции били от едно и също място, а местонахождението, локализирано в събота вечер, е от къща в покрайнините същото село.
Предвид тези данни, в момента на подаването на сигнала в Спасителния център, екипът вече бил подготвил пътуването си към района.
Благодарение на това еколозите успели да реагират своевременно и да пристигнат бързо на мястото. Краткият, първоначален, преглед показал, че орлето е много слабо и има открити рани по тялото и крилото. Екипът сметнал, че са причинени от ухапвания на хищник, след като паднало на земята младото орле е станало лесна плячка.
Същият ден Малчо е бил транспортиран до Спасителния център на Зелени Балкани, където специалистите поели грижите за него. По–обстойният преглед в клиниката показал, че пернатият пациент е в критично състояние, загубил около една трета от нормалното тегло за птици на тази възраст.
Ветеринарните лекари на Центъра веднага назначили адекватно лечение на новия пациент, а раните били внимателно почистени и обработени. След това орлето било настанено в реанимацията.
За съжаление, състоянието на орела не е никак обнадеждаващо и екипът останал в очакване на неговото възстановяване с много смесени чувства, разказват ветеринарите.
Това е вече четвъртия случай за тази година, в който с помощта на екипа на Зелени Балкани царски орел е приет за лечение в Спасителния център, припомнят от там.
Още за Малчо:
Той е едно от двете орлета на двойка царски орли, заселили се в специално поставено от Зелени Балкани изкуствено гнездо, с цел подпомагане на редките птици. Между двете малки в гнездото има много голяма разлика. Логично по-голямото излита от гнездото първо, а по–късно излюпеното и по–дребно орле (Малчо) остава още дълго време там.
Данните от GPS предавателя, с който е екипиран Малчо, показват че той прави първия си полет около 4 август. Предвид голямата разлика във възрастта на двете орлета, вероятно възрастните са насочили вниманието и грижите си към по–голямото, което е по-активно, храни се повече и облита по-големи територии.
Така, Малчо остава без жизненоважните родителски грижи, необходими на младите птици в периода след първия им полет. Защото въпреки, че вече е напуснало гнездото си царското орле все още е неуверено и има нужда да бъде подпомагано от родителите си – да се учи да ловува самостоятелно, да опознава района, както и да получава „на готово“ необходимата му храна. Предполага се, че вследствие осиротяването, си през последните дни орлето не се е хранило достатъчно и е изнемощяло. Паднало на земята безпомощно, то е станало лесна плячка на хищници – скитащи кучета, чакали или лисици.
И все пак Малчо оцелява след тези премеждия и благодарение на местните хора намери спасението си.
Екипът на Зелени Балкани се надява, че късмета ще продължи да помага на младото царско орле и то ще се възстанови успешно в Спасителния център на Зелени Балкани.