100 лв. обезщетение за "син език", деинсектизация на овца е 300 лв.

Парите

20-08-2014, 12:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обезщетяват стопани на заболели от "син език" животни

До момента над 150 животновъди са поискали помощ за умъртвени животни

Размерът на сумата, която стопаните ще получат, за всяко едно умъртвено тяхно животно със син език се определя от лицензиран оценител на базата на килограм живо тегло и вида. Тя обаче няма да е по-различна от тази преди две години, когато възлизаше на около 100 лева на животно, уточни областният управител на Бургас - Павел Маринов.

По думите му, от година ръководството на администрацията, заедно с Агенция по храните, настояват за увеличаване на сумата за обезщетение, в която да бъдат включени допълнителните разходи и пропуснатите ползи. 

До момента в региона заявление за обезщетение за умъртвени животни, заради "син език" са подали 161 стопани. 

Към 300 лв. струва измиването на една овца с разтвор, които унищожава инсектите, разпространяващи заразата. Стопаните са заявили готовност да се включат и със собствени средства за дезинсекция, макар че държавата има ангажимент да предостави препарати за третирането на животните.

На този етап са взети 1000 проби за „син език” от общо 85 населени места в Бургаско. Регистрирани са 19 огнища в региона, намиращи се в 6 от общините. Умрелите животни са 309, от които повечето са овце, но има 1 коза и 1 говедо.