Румънски художници представят живописна колекция със знакови места в Балчик

Новата експозиция е създадена на пленери в Балчик

Румънски художници, почерпили творческо вдъхновение в Балчик, представят в "Двореца" колекция от 30 живописни платна, съобщи БТА.
Изложбата е в рамките на съвместен проект за популяризиране на изкуството на двете страни, поясниха директорът на културния център "Двореца" Жени Михайлова и директорът на националния музей "Котрочени" в Букурещ Адина Ренця.
Артисти от цяла Румъния преоткриха в последните години силата и очарованието на това място, което сте успели да съхраните, допълва Дойна Пауляну, директор на Музея на изкуството в Констанца, който също е партньор в проекта. Пауляну разказа, че румънската кралица Мария през 1924-а започва да строи своя резиденция в Мамая, но на следващата година посещава Балчик и е толкова запленена от пейзажа, че изоставя първоначалните си намерения. Белият град по това време става любимо кътче и на много румънски художници, които създават тук истинска творческа колония, каза директорът на културния институт в Констанца.
Новата експозиция е създадена на пленери в Балчик през последните няколко години. Платната са запечатали знакови места и емоционални преживявания - ""Двореца" в Балчик", "Градините на душата", "Покриви в Балчик", "Вилата на принц Николай", "Риболовният дворец", "Портрет на стария Балчик", "Есен в Балчик". Сред авторите, оставили още един художествен документ
за Белия град, са Лелиа Първан Рус, Флорин Ферендино, Дору
Лукиян, Мариус Барб, Еуджения Ботезату, Йоланда Манолеску и други. Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 август.