Започна се! Масови депресии след отпуска

Животът

21-08-2014, 15:19

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Защо и как да ги преодолеем

Все повече хора се оплакват,че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани. Този феномен не е от днес.

Най-често изтъкваната причина е, че  отпуската е кратка и човек не си почива достатьчно качествено. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осьществят и така нивото на стрес нараства. Други пьк използват почивката за да свършат някоя неотложна работа и по този начин не намират време за себе си.

Най-голяма грешка обаче е неспособността на повечето хора в активна възраст да почиват, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. Всички чакат лятото за да получат отпуск и тогава да релаксират, а това трябва да се прави ежеседмично.

Тази година и времето се оказа много променливо-редуват се периоди на жега и рязко спадане на температурите. Тези трудно прогнузируеми температурни амплитуди повлияват качеството на почивката ни и депресират ако не улучим слънчево време през отпуската. Това допълнително разстройва циркадния ритъм и засилва депресивните ни  нагласи. Някои хора имат желанието  да си планират отпуските като при динамичното време прекарват дъждовни дни на море или планина което допълнително ги потиска. Затова – съчетавайте натоварването в ежедневието с почивка според възможностите на всеки за да може след това човек да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично вработване след период на няколкоседмичен отпуск, съветва специалистът.