Без роуминг на Балканите?

Животът

21-08-2014, 16:27

Снимка:

sled.net.ua

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 2015 година

Премахване на роуминга между телефонните оператори на Балканите договарят регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания, предаде БТА, позовавайки се на македонската агенция МИА. Инициативата, внесена преди един месец, се очаква да бъде превърната в решение и да влезе в сила от 1 януари 2015 г., съобщи МИА. В нея са включени също Босна и Косово.

Законова възможност за реализиране на инициативата съществува, само трябва да бъдат намерени съответните правни решения, коментира шефът на агенцията за електронни комуникации в Македония Роберт Орданоски.

Докато чакаме пред Европейската комисия да пригодим нашите роуминг цени към европейските, които са четири до пет пъти по-високи, ние, балканските регулатори, решихме да се договорим двустранно и многостранно роумингът на нашите клиенти да се премахне, посочи Орданоски.

Премахването на роуминга ще се отнася за всички услуги на мобилните оператори - разговори, есемеси, интернет.

От края на 2015 г. пък се очаква отпадане на роуминг таксите на територията на целия Европейски съюз. Решението за това беше взето в началото на април от Европарламента по предложението на Еврокомисията за създаване на единен европейски пазар на телекомуникациите "Свързан континент". От 1 юли цената на роуминга на данни в ЕС беше свалена наполовина. Така поевтиня използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи. Телефонните разговори и текстовите съобщения също поевтиняха. Държавите членки на ЕС ще продължат да обсъждат регулацията, а финалният й вариант ще бъде готов до края на 2014 година, съобщава БТВ.