Сбогом на очилата!

Смартфони с нов вид дисплей за хора, които недовиждат

Нов високотехнологичен аксесоар за смартфони може да фокусира изображенията на екрана, правейки носенето на очила с диоптър излишно, пише Live Scienc.

„Коригиращият зрението дисплей“ е тънък, прозрачен материал, който се слага върху екрана на устройствата. Той работи със софтуерна програма, за да коригира фокалното разстояние – обхвата, в който окото може да фокусира обекти, пише "Фокус".

Хора с увреждания на зрението, като късогледство и далекогледство, имат проблеми с фокалното разстояние, казва Гордън Ветцщайн, изследовател в Масачузетския технологичен институт (MIT), който е участвал в разработването на технологията. Тези хора трудно фокусират очите си върху физически обекти, които са извън фокалния им обхват, а това означва, че изображения или текст на екрана на устройството им може да им изглеждат размазани.

За да решат този проблем, Ветцщайн и колегите му са създали екран, който функционира подобно на лещи. Те успешно коригират образите за фокалния обхват на потребителя.

Технологията е подобна на тази, използвана за създаване на триизмерни образи без очила и се базира на принципи, познати от над 100 години, казва Ветцщайн. Изследователите обаче са разработили нов алгоритъм за дисплея си. Коригиращият зрението екран няма да помогне на хора с увреждания на зрението да виждат цялостно по-добре, но може да подобри работата им със смартфони, GPS системи и други устройства. Създателите на технологията смятат, че едно от възможните приложения е на контролните табла на автомобили, за да могат водачите със зрителни проблеми да виждат показанията без очила.

Учените вече са тествали устройство с прототип на коригиращия екран и са установили, че той може да коригира късогледство, далекогледство, астигматизъм и дори дефект, който прави трудно виждането през нощта и причинява двойното виждане. Такива дефекти трудно се коригират с традиционните очила.