Одобрени са програмите за трансгранично сътрудничество със Сърбия, Турция и Македония

Проектите ще бъдат финансирани с над 83 млн. евро

Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество за новия програмен период 2014-2020 г. бяха одобрени тази седмица от Съвместните работни групи на страните партньори. Това са програмите „България - Сърбия“, „България - Турция“ и „България - Македония“,  за които Министерството на регионалното развитие е Управляващ орган, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Така проектите на програмите ще бъдат внесени навреме за одобрение от Европейската комисия, крайният срок за което е 22 септември т.г. При положителна оценка от страна на Комисията, първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година.

Средствата по Програмите се отпускат от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори. Приоритетите на трите програми допринасят за осъществяването на целите на Стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и Европейската стратегия за териториално сътрудничество.
Срещите на Съвместните работни групи на страните партньори бяха открити от заместник-министъра на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова. Тя подчерта важността на добросъседските отношения и ползата от сътрудничеството на страните за устойчиво развитие на регионите.