Започват незабавни стъпки за подобряване на инвестиционния климат

Зам.-министърът на инвестиционното проектиране обсъди с браншовите организации състоянието в сектора

Стартираме незабавни стъпки в посока осигуряването на по-прозрачен, по-предвидим и по-благоприятен инвестиционен климат в страната. Задачата ни е, макар и за краткото време на работа на това правителство, да внесем повече ред и яснота в нормативните документи от компетенциите на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране. Това обясни заместник – министърът на инвестиционното проектиране арх. Георги Савов по време на проведените днес срещи с представители на Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите по геодезия, Асоциацията на геодезическите фирми, съобщиха от ведомството.

Арх. Савов обсъди с представителите на браншовите организации състоянието на сектора. Набелязани бяха най-неотложните стъпки за промяна в подзаконовата нормативна уредба, които трябва да се предприемат за подобряване на бизнес климата в страната.

„Ще работим в диалог с браншовите организации и ще разчитаме много на тяхната експертиза и предложения за повече прозрачност и предвидимост на инвестиционния процес“, беше категоричен Георги Савов.

Участниците в разговорите се обединиха около идеята с общи усилия да разработят няколко основни предложения за конкретни подзаконови промени, редакции и допълнения.

Ще се търси промяна и прецизиране в документите, регламентиращи обема и съдържанието на проектната документация в инвестиционния процес, необходими за издаване на разрешение за строеж и за започване на реални строителни работи на обекта. За въвеждане на единни критерии от институциите, упълномощени да съгласуват и одобряват инвестиционни проекти и издават разрешения за строеж. Ще бъдат инициирани промени и в Наредбата за категоризацията на строителните обекти. Общо е становището, че в момента тълкуванията на категориите не са прецизирани.

Друга идея, около която се обединиха участниците в разговорите, е да бъде продължена работата по текущите неотложни промени в ЗУТ, както и работата  по създаването на нов закон за строителството и устройственото планиране.