Райска ябълка срещу анемия и скорбут

Божественият плод лекува и болести на щитовидната жлеза

Райската ябълка е уникален плод, който незаслужено сме оставили в най-тъмния ъгъл. Името му никак не е случайно и подсказва Божествена връзка. Този недолюбван у нас плод е истинска витаминозна бомба, която има и силата да лекува.
Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и В. Съдържа още минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Богата е на много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност. В древността с този плод са лекували скорбут и други заболявания на венците.
Сокът от райска ябълка помага при настинки с кашлица, полезен е при анемия, заболявания на щитовидната жлеза и нарушения в стомашно-чревния тракт. Има и силно общоукрепващо и тонизиращо действие.
Тъй като около 80-90% от захарите, които се съдържат в райската ябълка са фруктоза, тя е полезна за страдащите от захарен диабет.
Този плод е висококалоричен, богат на захари и включването му в диета е полезно, но само ако е в ограничени количества -не повече от 1 плод дневно.
Райска ябълка е плодът на дървото Malus diospyros от семейство Розоцветни. Ботаническото й наименование идва от гръцкото "диоспирос", което означава "божествен огън". Наричана е още "субтропична хурма", "японска хурма", "каки". Идва от Китай и Япония. През XVІІІ век е пренесена в страните от Средиземно море и Америка, а в България е позната от средата на 20-ти век.