Странджа остава без овце и кози

Стопаните не могат да се борят със заразата, поразила добитъка им.

230 огнища на болестта син език са локализирани в страната, а стопаните в Странджа се опасяват, че в района им няма да остане нито една коза и овца.
Държавата е заделила 450 000 лева за обезщетения за животновъдите. Всеки пострадал ще получи по около 100 лева за починало животно. Това обеща преди дни земеделският министър Васил Грудев.
Дълги години ще трябва да се борим със заболяването син език, заяви по време на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство министърът на земеделието и храните в служебния кабинет Васил Грудев. Той посочи, че заболяването е констатирано в края на юни тази година, а пикът е бил в дните между 14 и 22 юли.
Грудев коментира още, че лично той ще настоява националните доплащания на животните да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове.
Ако върви така, ще измрат всички животни и това е реален проблем, констатираха вчера членовете на епизоотичната комисия в пограничната община Малко Търново, които бяха спешно свикани от кмета Илиян Янчев. Стопаните са силно притеснени и са почти сигурни, че в Странджа скоро няма да остане нито една жива коза и овца, пише "Монитор".
Комисията не може да набележи мерки, защото решение на проблема няма. „Съгласно заповедта на областния управител трябва да направим бетонен бункер и да събираме животните, докато ги прибере кола на екарисажа. Общината трябва да поеме негативите, тя обаче няма специализиран автомобил, с който да обираме животните по селата. Не можем и да пръскаме, защото ще уморим пчелите. Ваксина няма. Животните измират. Не са застраховани от заразата и дивите животни, тогава какво правим”, коментира кметът на Малко Търново.
Според него държавата няма рецепта и решение. „По този път вече сме минали. Миналата година животните бяха избити заради шапа, но сега е предизборно време, а и пари няма. Само затова все още не са избили всички овце”, смята градоначалникът.
Миналата година само в Стоилово бяха избити 90 кози и овце. Сумите, които почернените стопани на животни получиха, са 75 лева за коза и 120 лева за овца.
„С бай Янаки, на когото избиха най-много овце и кози миналата година, бяхме заедно на събора на селото, той пя и пи от мъка и три дни след това се спомина. Заради малките суми, с които бяха обезщетени собствениците на избити животни през миналата година, само един от стопаните в Стоилово се осмели да си закупи добитък, тази година той пак ще трябва да се прости с животните”, разказа кметът.