Ремонтът на театъра: Пари няма, действайте!

Мисия Пловдив

22-08-2014, 12:50

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Проект за над 4 милиона препъва реконструкцията на Драмата

Служебният кабинет е отхвърлил миналата седмица готовия проект за реконструкция на Драматичен театър Пловдив с аргумента, че няма пари.

Това стана ясно на пресконференция в Община Пловдив, организирана днес по повод една година от пожара, който унищожи сцената. За цялостен ремонт на театъра са нужни 4 милиона 252 хлд. лв. , според директора на Драмата Кръстю Кръстев. Половината от средствата са за сцената и салона.

„Ако се направи нещо отгоре, отдолу ще остане една развалина. Ако не се направи както трябва този ремонт, просто нещата няма да бъдат завършени никога”, категоричен е Кръстю Кръстев.

14 проектантски бюра и над 40 души са били включени в цялостното обследване на сградата и сцената и всички системи и инсталации в сградата, поясни арх. Атанас Недев от проектантския екип.

Готовият проект за ремонт с цялата документация е бил внесен в Министерство на културата през месец май, но това съвпадна с политическата криза и оставката на кабинета Орешарски, обясни Кръстю Кръстев. До момента не е ясно и какво се случва с обещаните от старото Министерство на финансите 1 мил.и 200 хил. лв. „Единствената сума, която е постъпила по нашите сметки са 196 хиляди лева от застрахователя „Дженерали”. Налични са и над 80 хиляди лева – суми от дарителите.”, поясни Кръстю Кръстев. Малко над 280 хил. лева – това са всички събрани до момента пари. Откъде и кога ще дойдат останалите, все още не е ясно.

Въпреки проблемите и липсата на сцена, театърът  не спира да работи и през изминалия сезон се оказа на второ място в страната по приходи и зрители след Народен театър София – с 68 000 зрители и 800 000 лева приходи, отчетоха от екипа. Процесът на репетиции, премиери и представления не спира и сега като се ползва залата на Дома на културата „Борис Христов” срещу 600 лв. наем на представление.