Наказаха мъж с 10 000 лв. глоба, че чистил река безплатно

Животът

22-08-2014, 12:59

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сагата на един родопчанин

Родопчанин бе глобен с 10 000 лева, че чистил и изземвал безплатно наноси в коритото на река Черна в Смолян. Васил Кехайов е категоричен, че това е абсурдно и няма да я плати никога на държавата. Заради огромната санкция той е спрял дейността на наказаната си фирма, пише smolyanpress.net

Сагата му започнала през януари 2010 г. На 25 януари получил заповед от тогавашния кмет на Смолян Дора Янкова като част от спешни мерки за защита от бедствия и аварии на населението да почисти участъка в смолянския квартал Устово, където река Черна и река Бяла се сливат. През 2005 г. при потопа залял Смолян реката там излезе от коритото си и наводни квартала. На същото място в края на декември 2009 г. рухва подпорна стена и застрашава имоти на хора от квартала. От управата подготвили по бедствия и аварии спешно да вдигнат подпорна стена, за да обезопасят участъка, но искали преди това коритото да се изчисти от излишните наноси.

Заповедта на кметицата дава разрешение Кехайов да почисти без пари, като срещу това изземва качествените инертни материали от коритото без да ги плаща. Два дни след заповедта, от Басейнова дирекция правят проверка на място и констатират, че наистина имоти на хора са застрашени от заливане, тъй като подпорната стена под тях е срутена и трябва да се построи нова. Констатират също, че има наноси от инертни материали и разпореждат те да се разпределят равномерно в коритото. Няколко дни по късно обаче по анонимен сигнал те констатират, че фирмата на Кехайов изземва незаконно баластрата от наносите. На фирмата му е съставен акт за административно нарушение по Закона за водите и му е наложена санкция от 10 000 лв. Мотивът бил, че нямал нужното разрешително за ползване на воден обект, каквото трябвало, когато се изземвали материали от реките.

Той обжалва в съда като сочи, че кмета му е разпоредил аварийно-спасителни дейности и ако изобщо е трябвало да има разрешително, то същото е трябвало да се иска не от него, а от община Смолян, която му го е възложила. В съдебна зала експертите на общината обясняват, че единствения начин да се почисти коритото е било изземване на наносите, но никоя фирма освен тази на Кехайов не се наела с това, тъй като натрупаните материали били по скоро кал отколкото баластра. Въпреки това санкцията му се потвърждава на всички съдебни инстанции.

Повечето от наносите не бяха качествен материал, а тиня. Извозвах ги от реката без пари. Въпреки това ме наказаха несправедливо. В момента цялото речно корито в Смолян има нужда от почистване, но бюрокрацията в Басейнова дирекция е много голяма. С такава бюрокрация населението винаги ще е под угроза от наводнения, разказва Кехайов.

По време на бедствие е нужно общините и държавата да работят по координирано и да се сътрудничат. Прав е комисар Николов, че трябва да има промяна на законодателството в тази посока. Иначе се навлиза в дълга бюрокрация, от която страда най-много населението. Природата не може да чака да си издаваме разрешителни. Когато по бедствия и аварии си възложил на някой да почисти опасно дере, не е нормално да се настоява за дълга процедура по издаване на разрешителни, коментира Дора Янкова.