"Синият език" близна и Калофер

Мисия Пловдив

22-08-2014, 13:34

Снимка:

архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учат земеделците как да се борят с болестта "син език"

Животни мрат от "син език" в Калофер и Селци

Чакаме пари от Европа за ваксинация на животните

Стадата, отглеждани в Калофер са сред най-засегнатите  от заразната болест „син език” и са едно от общо 2-те доказани огнища на заразната болест в Пловдивска област. Това съобщи в Карлово д-р Радослав Карабаджаков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Около пет милиона дози ваксини ще са необходими против заболяването син език у нас. Отпускането им ще бъде договорено с Европейската комисия на среща на 3 септември, а самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура, уточни д-р Карабаджаков.
Цената на една доза ваксина е 0,55 евро, което означава, че общата сума за ваксинирането на дребните и едри преживни животни у нас е около 5,5 млн. лева. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия, каза д-р Карабаджаков.
Ваксинацията през септември ще обхване незаболелите животни, а напролет ще бъде приложена към всички дребни и едри преживни животни.  До момента загиналите от болестта син език животни у нас са 3074. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали,
Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол. Стопаните ще бъдат компенсирани със 150 до 250 лв. за умряло животно, ще им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби.
Екарисажите у нас работят на пълен капацитет за унищожаване на починалите животни, а кметовете са инструктирани да определят площадки за загробването им.

По-късно в село Сушица, Карловско екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта “син език” както и ефективни действия за справяне с последствията от нея.

Във фермата на братята Иван и Марин Ангелови, беше проведена нагледна дезинсекция с препарат срещу комарите, които пренасят болестта.  Бяха третирани оборите, торищата и местата около поилките. Подобна дезинсекция е проведена във всичките стопанства, където е констатирано заболяването.