Уникални находки откриват археолозите в Добричко

Резултатите ще бъдат обявени в средата на септември, заяви директорът на РИМ в Добрич Костадин Костадинов

В Добричка област археологически проучвания това лято се извършват на няколко места – в района на античната крепост „Залдапа” в община Крушари, местността „Славната канара” край село Прилеп, Темелковия хан в Балчик и на обекта „Скални ниши” край генералтошевското село Красен. За теренните проучвания на крепостта „Залдапа” Министерството на културата е превело 28 000 лева, предстои да бъдат осигурени още 12 000 лева, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов, цитиран от радио Варна. Той допълни, че археолозите вече се радват на уникални находки, каквито в България  не са откривани от 20 години насам. Но работата на обекта продължава и резултатите ще бъдат обявени в средата на септември. Община Крушари също осигури 10 000 лева от своя бюджет за разкопките на „Залдапа”. Известно е, че историците наричат  най-големия укрепен античен център в земите на днешна Добруджа от 4-6 в. сл. Хр.  „Добруджанският Помпей”.

Другият обект, на който се работи това лято, е късноантична и средновековна крепост в местността „Славната канара” край  село Прилеп. За проучването община Добричка е предоставила 20 000 лева. Тук са правени разкопки през 80-те години на миналия век. Има запазени крепостни стени, високи 2 метра, разкрита е църква, която е действала до 15 в. Намерени са и останки от кръстоносци от похода на Владислав Варненчик.

Музейни специалисти и младежи от Генерал Тошево проучват комплекс от 15 вдълбани във варовикова скала трапецовидни и правоъгълни  ниши недалеч от село Красен. Според специалистите, обектът има потенциал да се превърне в туристическа атракция.