Чуждестранен треньор ще създава млади таланти в Добрич

Холандецът Брам Шриър с амбиция да създаде нови български футболисти от ранга на Бербатов и Стоичков

Холандецът Брам Шриър, бивш треньор в отборите Антверпен, Белгия, както и в Манчестър Юнайтед и Милан от скоро поел отборът „Интер“ Плачидол ще оглавява Международна футболна академия (International Football Academy) в Добрич.

Това съобщи лично той, заедно с ректора на Висше училище Международен колеж (ВУМК), към което ще функционира футболната школа пред представители на медии от Североизточна България. Пресконференцията се проведе днес, в сградата на висшето училище в Добрич.

По време на футболната си кариера Шриър е играл в нападението за Аалст, Белгия и в Грасхопърс (Швейцария), където през 80-те два пъти е бил голмайстор за швейцарците. Брам има и завиден треньорски опит като помощник в белгийския Антверпен и в гигантите Манчестър Юнайтед, Барселона и Милан. Обучавал е футболисти и в Босна и Херцеговина.

Женен за българка от Добрич, плановете му са да покори нови футболни върхове с местния отбор „Интер“ Плачидол, на който е наставник отскоро. Сертифицираният от УЕФА холандски треньор - почитател на системата 4-3-3 не спира с амбициите до тук. Шриър подема инициативата с помощта на българския треньор Радо Боянов и Висше училище Международен колеж (ВУМК) да създаде Международна футболна академия (International Football Academy) в Добрич. Според треньорът от страната на лалетата, идеята на академията е да привлече за обучение млади футболни таланти от различни краища на България и чужбина. 

„Първите записани за тренировки са от България, Нигерия, Украйна, Русия. Условията вече са създадени – разполагаме с модерно общежитие, спортна зала и фитнес. За момента използваме чужди, но добри игрища– 70% процента от играта е терена. Тренировките започват от тази есен. За показалите умения ще предоставяме спортни стипендии за обучение във ВУМК и Английска гимназия „Райко Цончев“. Освен това, талантите в школата ще имат и задължителни часове по английски език – школата и отбора са международни. В България има много млади таланти – нужни са смяна на мисленето, подход и предоставяне на шанс и среда да се развият. Аз не мога да го постигна сам, затова ще работим заедно. Разчитам и на Радо, който е много голям професионалист и ще ме въведе в работата с българските младежи, много е коректен и умее да мотивира децата. „ – сподели Шриър.

„Вече са привлечени няколко спонсора от Холандия и Белгия, а от есента ще има и от Швейцария. Свободата да работя с децата и да управлявам академията и отбора са много важни за мен, разчитам управлението да ми я предостави – това ще ме мотивира и ще доведе до много успехи.“, каза още Шриър.