Марс vs. Сатурн: Газ, спирачки и инструкции за безопасност по време на маневрата

Хороскоп

22-08-2014, 21:24

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Предстоящите почивни дни ще се окажат много интересен, макар и немалко напрегнат, но най-вече важен за бъдещето ни период. Причината - съвпадът на Марс със Сатурн, който на практика поставя началото на нов цикъл между двете планети. Цикълът с продължителност повече от две години влияе върху целите и стремежите ни, определя посоката и интензитета на личната ни активност, посочва в кои сфери ще съсредоточим воля и усилия и съответно налага промени в методите и средствата, с които си служим.

Взаимодействието на Марс и Сатурн можем да си представим образно със ситуация, в която едновременно натискаме газта и спирачката на автомобила. Опасно действие, при което оцеляването зависи от уменията, бързината на реакциите и точността на изпълнението. Подобна маневра предприемаме или в състояние на умопомрачение, или за да избегнем смъртна опасност. Оръжието на Марс е мечът, на Сатурн - ограниченията и принудата. Ефектът от едновременното им прилагане винаги зависи от причината, която го налага и степента на осъзнатост. Сатурн ни учи на дисциплина, Марс на това как да я прилагаме на практика. И както всички знаем, няма добро или лошо оръжие. Планетите са архетипи, затова и те, и оръжията им са напълно безпристрастни. Добри или зли са ръцете и умовете, които си служат с тях. Няма нищо лошо в това да побеждаваме, покоряваме и преодоляваме. Когато враг напада страната ни, си служим с меча на Марс, за да възстановим правосъдието. Но с него си служат и нападателите. Поляритетът зависи от това на къде и към кого насочваме този вроден за човека стремеж към героизъм или господство. От това до колко е овладян и доколко позитивно е насочен неговият интензитет.

Когато тази енергия е неосъзната и неовладяна, тя може да стане източник на агресия, жестокост и насилствено налагане на личната правота, което неизбежно води до разруха. Но пак с нея си служим, когато искаме да изрежем онова, което не искаме от живота си и да се борим за онова, което искаме. Само трябва да бъдем изключително мъдри и точни, когато решим да си служим с меча на Марс. Мъдростта и точността са качества на Сатурн и той може да си послужи с този меч, както за да подреже клончетата на дърветата, за да раждат повече плодове, така и за рязане на глави. Всички имаме нужда както от газта, така и от спирачките. Човешките емоции, особено гневът, страхът, силната страст, отмъстителността и ревността, определено имат нужда от спирачки. Човешките стремежи, идеали и благородни амбиции се нуждаят от горивото на импулса и волята, но и от естествените ограничения на реалността, за да бъдат осъществени и превърнати в трайно съществуващи модели. А едновременното натискане на газта и спирачките може да доведе до смърт, но и да спаси живот.

Разбира се. необходимостта от подобен подход произтича и от външните обстоятелства и вътрешните ни нагласи. Обстоятелствата може да се окажат меко казано смущаващи. Новият цикъл се формира под въздействието на принципите на Скорпиона - безкомпромисна територия, в която определено Марс се чувства по-силен от Сатурн. Агресията в общия фон ще нарасне, ще зачестят правонарушенията и безсмислените изяви на героизъм и непокорство в обществото и в международните отношения, където ще наблюдаваме нарастваща нестабилност поради прякото включване и на Венера през следващата седмица. Можем да очакваме обостряне на военните конфликти, много напрежение и екстремални ситуации, съпроводени със скандали и инциденти на всички равнища - от личните до международните отношения, финансовата и банковата сфера, държавните структури и органи на управление, локални и мултинационални фактори, концентрирали в себе си власт и капитал. Няма да се разминем вероятно и без нещастни случаи, аварии, пожари и модерни форми на бунт и терор като демонстрациите и терористичните актове.

Удивителното в подобни ситуации е, че всички проявяват болезнена непоносимост към грубостта, жестокостта и беззаконието и в същото време с готовност пристъпват към жестокост и насилие. Стари обиди и дълбоко потиснати унижения изплуват на повърхността и крещят за възмездие. Налага ни се за известно време да влезем в контакт с дълбоко заложените в нас и често много добре маскирани форми на ярост, страст, енергия, първично либидо и амбиция. Може и да не осъзнаваме кое разтърсва дълбоко психиката ни, но чувствата, настроенията, събитията и обстоятелствата, които изплуват по време на този съвпад, целят да ни запознаят с нас самите, да изхвърлим онова, което ни руши и разлага от вътре, за да можем да установим контрол върху себе си. Затова от изключително значение за всеки от нас в тези дни е както да избягваме провокациите, така и да не отправяме такива към обкръжението си.   Мъдростта и Волята могат да ни помогнат да определим какво е загубило жизнеспособността си и да  го изрежем от живота си, особено онези взаимоотношения, навици и лични убеждения, които възпрепятстват напредъка ни и застрашават устойчивостта ни. Определете приоритетите си и си обещайте да ги следвате с дисциплина и търпение.

Бъдете внимателни! Всички можем да използваме меча, за да да стимулираме плодородието в живота си, а не за да режем глави. Наблюдавайте какво и най-вече кой най-много ви дразни. Кой ви натиска копчетата и ви кара да губите контрол, да реагирате импулсивно. Щателно, без милост, безпощадно се опитайте да определите онези негови черти и навици, които най-много ви измъчват. А после също така щателно и бепощадно анализирайте себе си. Ще откриете същите неприятни склонности и навици, иначе подобен човек въобще не би попаднал в обкръжението ви. Изрежете ги! Ето така клончетата ще бъдат подрязани, а главите ще останат на мястото си.

Периодът е особено опасен за възрастните хора, хронично болните и тези, които боледуват от остри инфекции. Осезаемо напрежение ще почувстват и всички с рождени аспекти между Марс и Сатурн, както и тези, които имат Слънце, Асцендент и важни лични планети в 15-20 градуса на фиксираните знаци: Телец, Лъв, Скорпион и Водолей.