Илиян Янчев с писмо заради кампанията за рушащия се паметник

Прокуратурата забрани кампанията за историческия символ на Петрова нива

В навечерието на честванията в памет на загиналите герои от Илинденско-Преображенското въстание, които се честват на 23 август на местността Петрова нива, прокуратурата размаха пръст на кмета на община Малко Търново.

Г-н Илиян Янчев стартира кампания в помощ на вече сериозно рушащия се паметник на местността, който деситилетия наред събира хора от цяла България на тази дата.

За опитите си да възстанови историческия символ обаче Янчев е получил предупредително писмо от прокуратурата. То е във връзка с кампанията за набиране на средства за възстановяване на паметника.

В писмото се казва, че ако монументът е паметник на културата, кметът на общината няма право да събира средства за него.

„Оказва се, че той е само със статут на паметник на културата, но иначе земята и паметника са собственост на общината“, обясни Янчев. Той допълни, че няма проблем с кампанията.

Средствата, които се изискват за възстановяването му все пак са непосилни за пограничната община, а желаещи да даряват се оказва, че има.