Десетки от цяла България се събират на Петрова нива днес

Новините

23-08-2014, 12:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лидерите на „Патриотичен фронт“ ще поднесат венци на Петрова нива

Хора от цяла България се очаква да се съберат по традиция в местността Петрова нива, където ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 111-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. 

На 29 юни 1903 г. на Пéтрова нива е взето решение за обявяване на въстание. В конгреса участват над 300 души - делегати, войводи, четници. За главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - Преображение Господне.

На поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник на загиналите герои. Зад него е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.
Днес, от 15:00 до 17:00 ч., ще се проведе научна конференция на тема "Странджа и тракийският проблем- от Преображение до наши дни". От 19:30 ч. - заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в- храм-костница „Света Петка”. От 20:00 ч. ще има възстановка на избухването на Преображенското въстание. В 20:30 ч. ще бъде открито официално възпоменателното тържество пред мемориала със заря-проверка. От 21:00 ч. ще има празничен концерт с участието на изявени изпълнители на странджански народни песни. 
Преди дни от Община Малко Търново стартираха дарителски DMS номер в подкрепа на рушащия се паметник. Символът на връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, от няколко години е в отчайващо състояние и заплахата от срутване и инциденти е напълно реална. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев е получил писмо от прокуратурата в общината, че няма право да събира пари за паметник, който не е общинска собственост. „Министерството на културата отпусна само 3 500 лева, а за ремонта на паметника са нужни 70 000“, каза Янчев. До момента в дарителската сметка са постъпили около 43 хил.лв.