Чудодейна икона в криптата скара църква и държава

Нов раздор за милиони около "Св. Александър Невски"

Чудодейна икона на покровителя на българския народ свети Иван Рилски е в основата на грандиозния скандал между църквата и държавните културни институции за собствеността на криптата към катедралата „Свети Александър Невски", пише „Всеки ден". Спорът за това, кой е истинският стопанин на храма и на Музея на християнското изкуство, тлее от години, но в последните дни се разгоря с нова сила.

 Вековният патриаршески храм няма нотариален акт и това е причината държавата и Светият Синод да се опитват да намерят взаимно приемливо решение. Такова обаче не се намира десетилетия и това бави ремонта на катастрофално рушащата се под напора на времето уникална катедрала. Пари може да бъдат отпуснати само срещу нотариален акт. Без такъв документ не може да се кандидатства и за евросубсидия за реставрация на безценните стенописи.

 Държавата е склонна да издаде акт за собственост на църквата, според който „Св. Александър Невски" да бъде предоставен за ползване на Светия Синод, а фактическият стопанин да е държавата. Църквата обаче категорично отхвърля тази възможност и иска да е пълноправен собственик на патриаршеския храм, който тя владее от самото му построяване преди 100 години. Сега обаче раздорът се разпростира и върху криптата, която официално се води филиал на Националната художествена галерия. Тя от своя страна е на подчинение на Министерството на културата.

 Според културното ведомство и НХГ криптата, известна и като Музей на християнското изкуство, е собственост на държавата. Настоятелството на „Св. Александър Невски" обаче смята, че хранилницата на икони шедьоври и катедралата са едно неделимо цяло и всъщност принадлежат на църквата. Това е махленски спор, който води до разрушаването на „Св. Александър Невски" и на криптата, коментираха пред „Всеки ден" възмутени реставратори. В криптата се пазят уникални икони от различни исторически периоди, като общата сума на реликвите надхвърля стотици милиони левове.

 Една от най-старинните икони е несебърската „Христос Пантократор и Милующа Богородица" от 13-и век. Други шедьоври на християнското изкуство са няколко двустранни икони на Исус Христос Пантократор от различни исторически периоди. Във филиала на НХГ има много високохудожествени икони с изображения на св. Георги и св. Димитър на кон, а така също и на българските светци Св. Иван Рилски, Св. Георги Софийски и др.

 Иконата на Св. Иван Рилски обаче се смята за особено ценна, като и държавата, и църквата претендират да са нейни собственици. Духовници твърдят, че реликвата е помогнала на много вярващи да се изцелят. Важното е, че най-ценната реликва, изобразяваща пазителя на България, се пази в криптата. Не е важно дали Националната галерия, или пък Синодът са нейни притежатели, отсичат културолози, които смятат спора за безсмислен.

 „Нашето желание е - и смятам, че ние ще го отстояваме с цялото упорство и деликатност на положението си - храм-паметникът да бъде на Българската православна църква, но криптата да бъде държавна собственост и да бъде стопанисвана от Министерството на културата и на разпореждане на Националната художествена галерия. Това е оптималният вариант", обясни шефът на НХГ Бисера Йосифова. Председателят на настоятелството на „Св. Александър Невски" епископ Тихон обаче категорично не приема този вариант и смята, че отнемането на криптата от църквата е равносилно на нова национализация. Иконите са на църквата, държавата икони не рисува, отсича духовникът.