Териториалната цялост на Украйна е цел за Германия, обяви Меркел

Финансовата помощ от Германия може да стигне до 500 млн. евро

Германският канцлер Ангела Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня, предадоха ДПА и Ройтерс. На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение.

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни. От своя страна президентът на Украйна обяви, че мирът в Източна Украйна бързо ще бъде възстановен, след като бъдат отстранени въоръжените "чуждестранни наемници", съобщи Ройтерс.

Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика. Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците. Финансовата помощ от Германия може да стигне до 500 млн. евро.