Жена роди чужди бебета

В Рим: Клиника размени ембриони, две семейства се борят за децата

Битка в съда за разменени ембриони. Магистрати в Рим трябва да вземат трудно решение за това кои са легитимните родители на близнаци, заченати ин витро и родени от чужда майка заради лекарска грешка.

Две семейства оспорват родителските права на родените този месец бебета, пише БЛИЦ. Родени под знака на Лъв близначета поемат по белия свят без яснота кои са техните родители. Две семейства спорят за бебетата, след като стана ясно, че италианска клиника е разменила ембрионите им. Грешката била установена преди няколко месеца при тест на ДНК на забременяла ин витро жена.
Тестът показал, че тя е в утробата й са ембрионите на друга семейна двойка. Именно другото семейство предяви съдебен иск да вземе децата. От друга страна, жената, износила бебетата, се счита за законна, а не сурогатна майка, което постави пред сериозно изпитание съдът в Рим. Оказва се, че европейското законодателство в тази материя е непълно и случаят постави проблема на дневен ред и в Страсбург.
Напредъкът на биологичните науки раздели на две католическа Италия, където практиките от ин витро бяха забранени дълго време и спорът породи ожесточени полемики по въпроса.