Разкрита е тайната на перфектното кафе

Животът

24-08-2014, 09:02

Снимка:

Thinkstock

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каквото е кафето, такава е и жената

Качеството на водата е най-важно за ароматната топла напитка

Пиете кафе, нали? Ако сте от почитателите на кофеиновата напитка, тази статия ще ви е повече от полезна, защото най-накрая ще научите каква е тайната на перфектното кафе.

Оказва се, че хубавото кафе не зависи толкова нито от кафемашината, нито от самия сорт, а от... качеството на водата. Именно тя оказва влияние върху ароматните свойства на напитката, пише inews.bg.

Любопитно е, че ако използвате различна вода и едно и също кафе, ще получите различен резултат. Меката водата прави не много добро кафе кафе, а точно защо, научаваме от учените от университета на Бат.

Те стигат до заключението, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на кафеения екстракт, а високите нива на бикарбонат влошават вкуса и аромата. Омекотената с натрий вода също не допринася за получаването на хубава чаша с кафе.

Разбира се, значение за вкуса на кафето имат много фактори, като точният химичен състав на сорта, начинът на печене и т.н. Досега учените не бяха разсъждавали върху ефекта на водата върху кафето.

Накратко, оказва се още, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захар, скорбяла, основи и киселини.

И накрая, Европейската асоциация за гурме кафе допълва, че от значение за водата за кафе е измерването на йонната проводимост.